Volleyligapanel: Halvvejsstatus på herrernes volleyliga

Vi er halvvejs inde i grundspillet, og Volleyliga-panelets Jim Vad Sørensen giver her sin vurdering af holdenes placering og resultater hen imod anden halvdel af sæsonen.  Grundspillet i volleyligaen er halvvejs eller længere. Derfor er det tid til at gøre status på en halvsæson, hvor der allerede er givet en del svar, men samtidig er…

:

Vi er halvvejs inde i grundspillet, og Volleyliga-panelets Jim Vad Sørensen giver her sin vurdering af holdenes placering og resultater hen imod anden halvdel af sæsonen. 

Grundspillet i volleyligaen er halvvejs eller længere. Derfor er det tid til at gøre status på en halvsæson, hvor der allerede er givet en del svar, men samtidig er rejst nye spørgsmål, nu hvor slutspillet rykker nærmere.

Stilling herrerStillingen i ligaen ser i skrivende stund sådan her ud:

Top8 kvalificerer sig til kvartfinalerne i slutspillet, hvor nummer 1 møder nummer 8, nummer 2 møder nummer 7, og så videre. Vinderne af kvartfinalerne går videre til semifinalerne, hvor bedst placerede hold i grundspillet møder det dårligst placerede i den ene, og anden- og tredjebedst placerede hold møder hinanden. Vinderne her går i finalen. Kvartfinaler spilles bedst af tre kampe, mens semifinaler og finale spilles bedst af fem. Du kan læse meget mere om strukturen for volleyligaen her: http://volleyball.dk/index.php/om-volleyligaen/volleyligaen-19-20

Men hvordan er det gået, og hvad kan vi se frem til? Min gennemgang af holdene kommer her – fra bund til top.

Amager VK – Målet er udvikling
Med tilgangen af Mads Ditlevsen som ny head-coach i Amager, som i min vurdering er en klub, der vil favne alle niveauer lige fra top til bund af dansk volleyball – og som synes at have en god strategi for klubben – er der lagt i kakkelovnen til noget, jeg er sikker på bliver godt. I det mindste i fremtiden.

I første halvsæson har Ditlevsen og Amager slået VK Vestsjælland og Marienlyst, begge kampe gik i fem sæt. Det er to sejre ligger lunt på kontoen, og med lidt held, havde de haft tre af slagsen. Om Amager kommer til at ændre meget på deres placering i foråret afhænger af, om de spiller deres chancer rigtigt mod de resterende hold fra nederste halvdel af tabellen – for de har vist, at de godt kan vinde kampe, og det er jo et godt udgangspunkt for at arbejde videre.

Som jeg ser det, bliver det dog svært at ændre meget på placeringen. Det Amager mangler lige nu, er en anelse mere X-faktor i angrebet ved antennerne, hvor en enkelt spiller eller to kan vende duellerne på egen hånd. Det er jeg dog sikker på at der arbejdes på, og jeg håber at Amager har et mål om at forbedre sig 1-2 % til hver træning for at komme tættere på det langsigtede mål, som man pejler efter – og så er fejlene jo bare en del af udviklingen, sådan er det.

Ishøj Volley – Plan A, Plan B?
Sidste sæson var en fuser for Ishøj, og målet med denne sæson var helt sikkert at komme væk fra bunden. En omfangsrig tilgang af nye spillere, især fra udlandet, er ofte en svær størrelse at spå om, og jeg var meget spændt på at se, hvad Ishøj ville komme med. Ind til videre er det dog kun blevet til to sejre (Amager og Aalborg) og 9 nederlag. Hvor meget af det der skyldes, at mange forskellige volleyballkulturer skal forenes på samme hold, eller om det bare er fordi, at Ishøj har et ungt hold, har jeg svært ved at vurdere. Jeg ville dog gerne vide hvad plan B er, for jeg tror, at Ishøj får svært ved at flytte sig opad i tabellen, på trods af flere spillere med i toppen af statistikkerne. Især den unge australier Ethan Garrett har været en fornøjelse at følge.

I mine øjne bør Ishøj arbejde benhårdt på at få sammentømret et solidt hold med en god kemi, hvor størstedelen af truppen ønsker at blive til næste sæson – for herved at skabe et fundament for udvikling. Der er som sagt en del unge fyre, og kan de få ro til at arbejde sammen, så skal de nok blive bedre – det kræver dog, at man kan acceptere en sæson med fokus på udvikling, frem for en panisk jagt op gennem tabellen. Og så kræver det ikke mindst, at man kan holde på truppen til næste sæson.

Aalborg Volley – Konceptet er klart
I først halvsæson har Mads Peter Hilligsøe og Patrick Jørgensen ifølge statistikkerne lavet henholdsvis 125 og 120 point af Ålborgs samlede produktion på 463 point. Det er om disse to herrer spillet er bygget op – det ved Aalborg, og det ved modstanderne. Den forholdsvis smalle produktion betyder, at modstanderne ofte har nemt ved at læse Aalborgs spil, og det er i første del af sæsonen blevet til 3 sejre og 8 nederlag.

Jeg vil vurdere at Aalborg kommer til at holde sin nuværende placering nogenlunde stabilt. Det vigtigste for Aalborg er, at vinde over de andre hold i bunden af tabellen, og så kan det godt blive til en kvartfinale.

Jeg synes at det klæder ligaen, at have hold med fra hele landet – og Aalborg Volley ligner også en klub der gerne vil. Jeg ved ikke om Aalborg har en ungdomsgeneration på vej op, der snart skal sluses ind på ligaholdet, eller om man har en anden strategi for fremtiden, fx i form af udenlandske spillere. Uanset hvilken tilgang man kører efter, så håber jeg den lykkedes, også hvis vi ser 3-4 år ud i fremtiden.

VK Vestsjælland – Genopbygning første prioritet
Oskar Madsens afgang til den franske liga i sommerpausen er et tveægget sværd for VK Vestsjælland. På den positive side har klubben produceret en spiller med internationalt format gennem egne rækker – noget klubben helt fortjent skal anerkendes for. På den negative side efterlader Oskar Madsen sig et enormt hul, der nu skal fyldes ud. VK Vestsjælland har i mine øjne helt rigtigt valgt denne sæson som en genopbygningssæson, hvor de unge talenter skal opbygge en masse erfaring, til gavn for de kommende sæsoner.

Kalle Madsen er naturligt holdets omdrejningspunkt – det er her fra pointene skal komme, og det gør de bestemt også. I sæsonen ind til nu er det blevet til tre sejre og syv nederlag for Kalle Madsen og resten af VK Vestsjælland – alle sejrene hentet på hjemmebanen i Korsørhallen, der altid er garant for mange tilskuere.

VK Vestsjælland er en klub med et solidt arrangement. Vejen op gennem rækkerne blev taget for få år siden, og det skete ved selv at udvikle – og holde på – de unge spillere. De næste bølger af volleyballspillere skyller helt sikkert gennem VK Vestsjællands system allerede nu, og dette er en helt tydelig strategi for klubben, der nok skal opretholde VK Vestsjælland som en ligaklub mange år ud i fremtiden. Når man satser på egen avl som det primære, så er præmissen også, at der kommer en genopbygningssæson i ny og næ – inklusiv indeværende. Jeg tror ikke at VK Vestsjælland flytter sig op i tabellen, men jeg tror heller ikke det er målet for sæsonen.

Første opsummering
Amager VK, Ishøj Volley, Aalborg Volley og VK Vestsjælland kommer efter min vurdering til at indtage de fire nederste pladser, når grundspillet slutter til foråret. To af holdene kommer i en kvartfinale, men dette bliver endestationen for dem. Jeg tror at det ene hold bliver VK Vestsjælland. Med 10 kampe spillet har de 3 sejre og 10 point – 3 point mere end Aalborg, der har spillet 11 kampe, har 3 sejre, men kun 7 point. Jeg tror at den ekstra kamp, den ekstra sejr, samt forspringet på 3 point kommer til at gøre udfaldet.

Den sidste kvartfinale kan falde ud til alle sider, og kan meget vel blive afgjort af, hvilket hold der vinder over de to andre, samt VK Vestsjælland, eller eventuelt laver et resultat som Amager VK’s sejr over Marienlyst eller Aalborgs sejr over Hvidovre.

Hvidovre VK – Skal man dømme dem ude?
Sidste sæsons sølvvindere mistede en stor del af truppen i sommerferien, og første halvdel af sæsonen har også båret præg af dette. Efteråret har budt på fire sejre og seks nederlag ind til videre, blandt andet en sejr over ASV og et nederlag til Aalborg. Præstationerne har været svingende, især når man er vant til, at Hvidovre er med i toppen. Men betyder det, at Hvidovre skal dømmes ude? Kigger man på stillingen, så kan man godt fristes til at tænke det, men jeg er sikker på, at Hvidovre vil spille sin chance.

Hvis Hvidovre slutter på en 5. eller 6. plads i grundspillet, hvilket jeg tror de gør, så skal de møde enten 3. eller 4. pladsen – højst sandsynligt Middelfart VK, Nordenskov UIF eller ASV Elite – i kvartfinalen. Dygtige hold alle sammen, men ikke hold, som sidder på mange års vindererfaring. Det vil blive svært for Hvidovre, men jeg vil bestemt vurdere det til at være muligt at skabe et resultat i en kvartfinaleserie.

Hvis Hvidovre slutter 5, og Marienlyst slutter 6 – et andet sejrsvant hold, der kan skabe resultater på dagen – så kan en kvartfinalesejr til både Marienlyst og Hvidovre bringe begge mandskaber i semifinalen, og her vil man for alt i verden heller slutte 5 end 6, da Gentofte med meget, meget stor sandsynlighed venter på det lavest rangerede hold. Kan Hvidovre skabe resultatet igen i en potentiel semifinale, så står de pludselig i finalen. Det er et tankeeksperiment, der er kørt til ende – men hvis alt flasker sig for Hvidovre, og de lægger mere og mere på her i foråret, så er det måske ikke så usandsynligt?

På den anden side kan en videreføring af de svingende resultater fra efteråret også ende i at det hele falder fra hinanden, og Hvidovre falder i tabellen til fordel for VK Vestsjælland. Hvidovre kan vitterlig bevæge sig i alle retninger, men med mulighed for produktion fra alle positioner, anført af ligaens topscorer på totale point, Steen Lyngø Sørensen, så ved jeg ikke om jeg tør dømme dem ude. Det hele afhænger dog af en stabil indsats uden unødvendige nederlag og pointtab – og det skal jeg se, før jeg går med ovenstående scenarie.

Boldklubben Marienlyst – Jokeren er løs i sandet
Der skete meget i Marienlyst hen over sommeren. En række profiler fra sidste sæson skiftede klubber, mens andre stoppede, for så at vende tilbage – og så indgik man et samarbejde med bruttolandsholdet i beachvolleyball. Det har betydet, at Marienlyst har mange spillere på holdsedlen, men afhængig af beach-kalenderen, har holdet varieret meget i sit udtryk. Oven i har været en del skader, der heller ikke har gjort det lettere. Som jeg umiddelbart kan vurdere det, er Martijn van der Aa en af de eneste, der ikke har spillet på flere forskellige positioner i de første ti kampe. Især hæverpositionen mangler et klart førstevalg. Kristoffer Abell gør det fornuftigt, men der er ikke mange, der kan dominere en kamp som han kan i angrebet. Derfor mener jeg ikke at det er optimalt at have Abell som hæver – men kan også godt se, at der er tale om det muliges kunst.

Marienlyst har vundet 5 og tabt 5 kampe, men lige som med Hvidovre, så er det et hold der er vant til at vinde – Marienlyst har formentlig det samme fokus som Hvidovre, blot med modsat fortegn. Kan de slutte over Hvidovre, mens begge hold skaber resultaterne, så kan det potentielt betyde en finaleplads til Marienlyst, igen qua en vindermentalitet på holdet. Hvis man oveni kan få Abell væk fra hæveren, så råder Marienlyst over en meget solid kantduo i form af Abell og Jacob Stein Brinck.

Jeg tror dog det bliver svært, for beachvolleyspillerne kommer til at prioritere sandet – formentlig også i slutspillet, hvis det skulle falde uheldigt sammen – og uden dem, er Marienlyst et svækket hold, der godt kan tabe nogle ærgerlige kampe. Marienlyst er en joker – jeg tror gerne de vil vinde, spørgsmålet er bare, om medaljer i sandet er en fælles målsætning for hele holdet – også hvis det er på bekostning af at spille sin chance inden døre.

Anden opsummering
Hvidovre VK og Boldklubben Marienlyst ender sandsynligvis på 5. og 6. pladsen i grundspillet. Det interne opgør om 5. pladsen kan blive meget interessant, hvis nu begge hold beslutter sig for, at gå efter resultaterne i slutspillet, og kan potentielt føre til den helt store overraskelse. Hvilket hold der er det bedste af de to afhænger af truppen på dagen. Har Marienlyst fuld trup, vil jeg mene de er det, men bestemt med muligheder for Hvidovre.

ASV Elite – Kodeordet er stabilitet
Holdet med den frygtede hjemmebane og en gennemsnitshøjde blandt 4 centerspillere på 202 cm er bare et stabilt hold. Der produceres point fra alle positioner, og fordelingen af disse point er ifølge statistikkerne jævnt fordelt. ASV’s største styrke er, som jeg vurderer det, kollektivet. Produktionen er ikke overladt til en enkelt eller to spillere, men varierer alt efter taktisk oplæg i forhold til modstanderen, eller slet og ret hvem der har tur i armen. Det er en stor styrke for Aarhus-mandskabet, og har ind til nu ført til 6 sejre og 4 nederlag.

Jeg tror på at ASV holder sin 4. plads til slutspillet ender, måske med chance for avancement til 3. pladsen, alt afhængig af Nordenskov og Middelfarts indbyrdes opgør. Jeg er spændt på, hvor langt stabiliteten kan tage ASV i slutspillet, men en semifinale er bestemt ikke umuligt. Spørgsmålet er, om ASV behøver en 20-points-mand for at lege med hvor det er rigtig sjovt, eller om kollektivet er det helt rigtige for ASV.

Nordenskov UIF – Projektet, der ser ud til at lykkedes
Da jeg flyttede fra Nordenskov til København for at studere, spillede klubben i 2. division, og nu, nogle år senere indtager Nordenskov en 3. plads i ligaen med syv sejre og to nederlag. Det er et stort projekt Nordenskov har gang i, men det ser ud til, at man har formået at etablere en klub, hvor det er attraktivt at være – og blive. De fire udenlandske spillere, samt den australske træner Brendan Garlick, valgte alle sammen at blive i klubben, efter en stærk første sæson i ligaen. Det har givet holdet mulighed for at bygge videre på et godt fundament, der uden tvivl er båret langt hen ad vejen af de udenlandske kræfter, men som uden tvivl også har bidraget med meget til de danske spillere.

Nordenskov er af flere udråbt som en af udfordrerne til medaljer, og med god grund. Spørgsmålet er, om holdet kan bevare fødderne på jorden, og ikke lade sig rive væk af drømmene. Flere af spillerne kan helt sikkert huske drømmen om at spille liga, da klubben lå i 2. division, men drømmene vinder ikke medaljerne. Det gør resultaterne på banen derimod, og Nordenskov hjælpes godt på vej af en altid velbesøgt hjemmebane og et potent angreb, især ved antennerne.

Jeg tror på at Nordenskov holder sin nuværende placering i ligaen, plus minus en enkelt placering. Styrkeforholdet mellem Middelfart og Nordenskov er endnu ikke afprøvet i denne sæson, så det er svært at spå om. Nordenskov er dog ikke et hold, der har megen erfaring med at situationerne, hvor det virkelig gælder, og det er måske deres største svaghed når man rammer slutspillet

På den længere bane er jeg spændt på at se, hvilken strategi Nordenskov vælger for at konsolidere sig i ligaen. Hvor en klub som VK Vestsjælland har opbygget en meget stærk ungdomsafdeling på turen op gennem rækkerne, synes Nordenskov ikke at være lige så langt fremme. Så jeg vil gætte på, at der kommer nogle flere bølger af udenlandske spillere til klubben, når de etablerede skal videre på deres færd – spørgsmålet er, om Nordenskov kan overtale stammen af udenlandske spillere til at blive endnu en sæson.

Middelfart VK – Sambabold på Vestfyn
Middelfart VK oprustede i sommers med en træner og to spillere fra Sydamerika, hvoraf, så vidt jeg ved, det kun er spillerne der er kommet. Desuden kom Mikkel Hoff og Sigurd Varming til fra Marienlyst, mens et par spillere skiftede klub eller stoppede. Der var dog en kerne tilbage fra forrige sæson. Det har givet et godt mix af et fundament at bygge videre på, samt forstærkning til toppen. Middelfart har i denne sæson kunnet fejre 8 sejre i 9 kampe. Middelfart har en stærk startopstilling, med mulighed for at lave point på alle angrebspunkter, samt fra servelinjen – anført af Jeppe Tryggedsson, der har fået sin anden ungdom i Middelfart.

Jeg er meget spændt på at se hvordan opgørene med Nordenskov folder sig ud – klubberne har endnu ikke mødt hinanden, og vinderne af disse opgør bejler kraftigt til en placering som nummer to i grundspillet. Ellers har Middelfart kun tabt til Gentofte, og de otte sejre har enten været 3-0 eller 3-1. Der er altså ikke afgivet point, og det kan blive væsentligt, hvis nu Nordenskov og Middelfart ender med lige mange vundne kampe.

Middelfart er en klub, hvor man har formået at tiltrække unge talenter, for så at udvikle dem til nogle dygtige spillere. Den geografiske placering og infrastrukturen omkring betyder også, at Middelfart er en tilgængelig klub, hvilket helt sikkert har været en fordel – især for de sidste generationer af spillere i klubben. Anders Als og Frederik Kreuzfeldt har fundet på at udnytte tiden i bilen til at lave podcasten ”På vej til volley”, som jeg gladeligt lytter med på – det er fedt med opmærksomhed omkring sporten, og shout-out herfra.

Tredje opsummering
Pladserne to til fire vurderer jeg vil blive indtaget af ASV Elite, Nordenskov UIF og Middelfart VK. Jeg tror ikke at Middelfart VK slutter 4, og jeg tror heller ikke at ASV slutter nummer to. Nordenskov kan ende på alle tre pladser, afhængig af især opgørene mod Middelfart. Hvis min vurdering holder, og kvartfinalerne overstås uden nogen overraskelser fra 5., 6., 7. plads i grundspillet, så vil man helst undgå at slutte 4, da det forringer muligheden for avancement til finalen med Gentofte i en semifinale. Det bliver spændende at følge kampen om 2.-3. pladserne – ASV lagde hårdt ud med en 2-3 sejr over Nordenskov i onsdags.

Gentofte Volley – Kun guld er godt nok
I mine øjne skal Gentofte Volley vinde guld – alt andet vil være en skuffelse. I sommers skiftede Mads Kyed til USA, hvor han skal spille for UCLA, og et stykke inde i sæsonen meddelte Peter Trolle, at han måtte indstille karrieren på grund af skader. Det er to bærende kræfter Gentofte har mistet, men jeg mener stadig de skal vinde guldet. Mads Kyed og Peter Trolle er hurtigt blevet erstattet af den næste bølge af unge talenter, der vælter ud af Gentoftes ungdomsafdeling – og som har gjort det gennem mange år. Krydret med tilgangen af den amerikanske træner Dan Pawlikowski, samt Nicolai Houmann og Ibrahim Alievski fra Hvidovre, har Gentofte forstærket en allerede stærk trup.

Grunden til, at Gentofte vinder er i mine øjne fordi truppen er så stærk. På mange andre hold i ligaen ville Gentoftes spillere på bænken starte inde, og det giver uendelig mange muligheder for en træner, at kunne coache under en kamp, uden at være begrænset af hverken bænkens størrelse eller kvalitet. Og så vidt jeg ved, er den næste bølge af unge spillere allerede på vej op gennem Gentoftes stærke system

Endelig opsummering
Gentofte tager guldet. Alt andet er spændende! Jeg ser meget frem til at følge resten af grundspillet, lige som jeg ser meget frem til at følge de små turneringer i ligaen – hvem slutter på de sidste fire pladser, kan Hvidovre eller Marienlyst overraske, og hvem er stærkest i toppen under Gentofte? Alt sammen spørgsmål, jeg ser meget frem til at få svar på – og jeg glæder mig!

Jim

* Denne artikel er baseret på indhold fra et medlem af Volleyliga-panelet. Indholdet afspejler udelukkende det enkelte medlems synspunkter og tanker, og reflekterer derfor ikke Volleyball Danmarks generelle standpunkter. Volleyliga-panelet er en dynamisk gruppe af entusiastiske Volleyliga-eksperter, der bidrager med forskellige synspunkter og vinkler til Volleyligaen. Har du lyst til at være en del af Volleyliga-panelet, er du velkommen til at kontakte ces@volleyball.dk for at høre mere.