Volleyliga-panel: Julestatus på damernes volleyliga

Volleyligaholdene er gået på julepause og det er tid til at gøre status. Volleyliga-panelets Jim Vad Sørensen giver her sin vurdering af holdenes placering og resultater hen imod det nye år: De otte hold i damernes volleyliga mangler 4 eller 5 kampe i grundspillet – kampe der alle skal spilles i det nye år. Denne…

:

Volleyligaholdene er gået på julepause og det er tid til at gøre status. Volleyliga-panelets Jim Vad Sørensen giver her sin vurdering af holdenes placering og resultater hen imod det nye år:

De otte hold i damernes volleyliga mangler 4 eller 5 kampe i grundspillet – kampe der alle skal spilles i det nye år. Denne artikel er en status på ligaen, som den ser ud nu, og hvordan jeg vil vurdere holdenes muligheder i slutspillet, som alle holdene er garanteret en plads i. Slutspillet starter med kvartfinalerne, hvor nummer 1 spiller mod 8, nummer 2 mod 7, og så fremdeles.

stilling damerI skrivende stund ser stillingen i damernes volleyliga således ud. Lige som i herrernes artikel (læs artiklen her), gennemgår jeg alle hold – startende fra bunden.

Frederiksberg Volley – Kan der sluttes godt af?
Frederiksberg Volley har tabt 10 ud af 10 kampe, og har kun et enkelt point efter fem sæt mod Fortuna i starten af sæsonen. Nederlag på nederlag er drænende for motivationen på et hold, og head coach Lars Engell har en opgave i at finde gnisten efter jul. Frederiksberg har taget sæt i 7 af de 10 nederlag, og har således kunnet bide fra sig. Men kan de gøre det konsistent, over en hel kamp? Jeg håber at Frederiksberg Volley vil angribe forårets fire kampe med tilgangen intet at tabe, alt at vinde, og så ellers bare spille spillet frit og upåvirket – anført af Katerina Cernjeka, der er holdets point-topscorer.

Det er altid svært at spille konsistent godt over en hel kamp, hvis modstanderne er upåvirkelige, og det vil jeg mene er Frederiksberg Volleys chance – og den vil jeg mene de skal spille, måske især i grundspillets sidste kamp på hjemmebane mod VK Vestsjælland, som umiddelbart vil være den mest overkommelige modstander for Frederiksberg.

Skulle Frederiksberg finde kampgejsten og overraskelserne frem i foråret, så tvivler jeg dog på, at det kommer til at ændre på placeringen, da det både kræver 4 ud af 4 sejre, samt 4 ud af 4 nederlag til VK Vestsjælland. Men skulle det ske, vil grundspillet sluttes af med et bundbrag i Bülowsvejhallen den 16. februar med netop VK Vestsjælland.

VK Vestsjælland – Der bygges på
Forrige sæson var den første i volleyligaen for VK Vestsjælland, hvor man høstede sin første sejr i slutspillets sidste kamp. Generelt tror jeg, at sidste sæsons fine slutspil for VK Vestsjællands vedkommende har skabt et momentum, som er bragt med ind i nuværende sæson. På trods af placeringen som nummer 7, tror jeg man er tilfredse i VK Vestsjælland. Med to sejre over Fortuna, og en enkelt over Frederiksberg har man altså formået at bygge på fra forrige sæson, og det tror jeg bestemt man vil blive ved med – formentlig med slutspillets placeringsspil for øje.

I VK Vestsjælland er Gulcin Cartilli holdets klare alderspræsident, født i 1993 – de næste i rækken er født i 1998, og hele vejen op til 2004. Det er altså en purung trup, som Jovan Šajnberger råder over, og kan man holde sammen på størstedelen af truppen nogle år endnu, så lover det godt. Især fordi den næste årgang af ungdomsspillere formentlig allerede er på vej gennem systemet i VK Vestsjælland, og er klar til at overtage og udfordre.

Hvorvidt VK Vestsjælland kan ende højere rangeret i grundspillet, afhænger ikke blot af at de selv hiver en sejr eller to hjem, men også af, at Fortuna taber deres kampe. Fortunas forår ser dog udfordrende ud, så i VK Vestsjælland holder man helt sikkert øje med Fortunas resultater, og er klar til at slå til. Jeg tror på at dette kan blive aktuelt, og vurderer at det bliver sidste kamp mod Frederiksberg, hvor chancerne er der.

Fortuna Odense Volley – Projekt genrejsning
Sidste sæson sluttede ærgerligt for Fortuna, der blev ramt af skader i en smal trup. Dette ønsker man ikke skal ske igen, og truppens bredde er blevet udvidet, så man er mere modstandsdygtig. Inden denne sæson var håbet at komme til at spille semifinaler, hvilket kræver at kvartfinaleserien vindes. Kvartfinalemodstanderen kendes endnu ikke, men jeg vurdere at det bliver enten 2. eller 3. pladsen fra grundspillet – og jeg tror det bliver svært at opfylde den målsætning for Fortuna.
Holdet er præget af unge spillere, hvor især Astrid Mellmølle og Clara Windeleff vækker genklang. Fortunas udfordring kan dog være, at produktionen er hængt rigtig meget op på Astrid Mellmølle, og det ved modstanderne godt.

I min optik er det vigtigste for Fortuna, at afslutte sæsonen godt, også hvis det ikke lykkes at spille sig i semifinalen. Fundamentet til dette er der helt sikkert med den bredere trup, og jeg vil gætte på, at der arbejdes hårdt for at lægge på i foråret. Kan de gøre det, og rammer Fortuna det højeste niveau i kvartfinaleserien, vil de være en farlig modstander – ind til nu har de taget sæt fra samtlige hold, på nær Gentofte, og det tror jeg er med til at skabe tro på tingene. Tager Fortuna en sejr eller to i foråret (hvor samtlige hold fra top 4 venter, med Holte to gange), så kan det for alvor skabe momentum ind til slutspillet.

Første opsummering:
Jeg tror at Frederiksberg Volley, VK Vestsjælland og Fortuna Odense Volley skal spille placeringskampe om 5.-8. pladsen, når kvartfinalerne er overstået. På trods af, at det er hold, der godt kan bide fra sig, især Fortuna, så tror jeg at et svært forår og dygtige kvartfinalemodstandere vil blive en for stor opgave for de tre hold.

ASV Elite – Udvikling og måske et medaljeforsvar?
Inden sæsonen skete der meget i ASV. Bærende profiler gennem mange år stoppede, mens der kom en stor gruppe spillere til fra Ikast KFUM efter nedlæggelsen af deres ligahold. ASV vil formentlig have udvikling og opbygning af et nyt hold som hovedfokus, men jeg tror samtidig det er en stor drøm at spille om medaljer – der er nogle der skal forsvares. I kvartfinalerne møder nummer 5 nummer 4, så jeg tror ikke nødvendigvis, at ASV fokuserer så meget på at skulle flytte sig i tabellen i foråret (hvilket også kan blive en sværere mission med to sejre færre end Gentofte på 4. pladsen) – så længe man blot vinder de rigtige kampe, som jeg vurderer at være mod VK Vestsjælland og Frederiksberg.

I stedet tror jeg, at ASV fokuserer rigtig meget på at kvalificere sig til Final 4 i landspokalen, der afholdes i Århus. Her skal Fortuna dog først besejres.
ASV er et ungt hold, med et godt potentiale. Som den ene af to ligaklubber vest for Storebælt, og den eneste ligaklub i Århus er det et naturligt valg, for de spillere der vælger Århus til som fx studie-by, men som også gerne vil spille volleyball på højt plan. Jeg har på fornemmelsen, at netop tilgangen af Ikast-gruppen er et godt eksempel herpå. På trods af det forholdsvist nye hold, spilles der god volley i ASV – især Stenholt Krogh-søstrene er stærke profiler på et solidt hold, der har stærke spillere på samtlige positioner.

Anden opsummering:
ASV ligger efter min vurdering stabilt til en 5. plads. De bliver ikke overhalet, og de kommer ikke til at overhale andre hold, og det vigtigste for ASV er at få lagt de sidste lag på spillet op mod slutspillet.

Gentofte Volley – Amerikanske takter
Jeg tror at mange har tendens til at glemme, at Gentoftes damer kun spiller deres anden sæson i ligaen. En stærk første sæson er blevet fulgt godt op. Afgangen af Sofia Bisgaard er blevet fyldt godt og grundigt ud af Manuela Johnsen, der topper både totale antal point, samt point per sæt-statistikkerne. Jeg tror dog at de gode takter i Gentofte i meget høj grad kan tilskrives tilgangen af amerikanske Coley Johnsen Pawlikowski som head coach. USA er generelt kendetegnet ved et meget kompetitivt volleymiljø på damesiden, men samtidig er træner-stilen bundet meget op på positivt feedback og skabelse af en stærk holdånd – og Gentoftes damer ser ud til at elske at spille volleyball med hinanden – og det tror jeg afhænger rigtig meget af Coley Johnsen Pawlikowskis tilgang.

Gentofte har leveret solide resultater, blandt andet med en 3-0 sejr over Brøndby på udebane, men med nederlag til to gange Holte, samt ASV og Team Køge ligger Gentofte pt på en 4. plads. Det er svært at vurdere, hvordan den endelige placering bliver, men jeg skriver lidt tanker i den næste opsummering herunder.

Team Køge – Ingen slinger i valsen
Team Køge har gennem en årrække formået at udvikle og i høj grad holde på dygtige spillere, og de gode takter i ligaen skyldes i høj grad dette. Tilgang sker oftest i form af et tilbud om et godt miljø, for piger, der i forvejen ikke har langt til Køge – der hentes ikke udenlandske spillere, men fokuseres i stedet på at få det bedste ud af det man har. Og det må man sige at de gør i Køge, anført af cheftræner Sven Brix, der har mange år i gamet, og vel nok er en af Danmarks mest succesfulde trænere, hvis man tæller antal spillere, der er bragt op gennem rækkerne i ens egen klub.

Køge har dygtige spillere på samtlige positioner, og er et hold, der kender hinanden godt. Det betyder at Køge sjældent taber kampe, hvor de var favoritter, samtidig med, at de har svært ved at gå ind og skabe overraskelser som under-dogs – fordi modstanderne ved hvad Køge kommer med. Vurdering af slutplacering kommer i opsummeringen herunder.

Brøndby VK – Løven ligger på lur
Jeg har haft en fornemmelse af, at Brøndby ikke var helt så stærke i år som tidligere. Én eneste 3-0 sejr er det blevet til, mens man i de resterende seks sejre har afgivet sæt. Det tror jeg dog ikke man tænker så meget på i Brøndby, for de kender gamet, og ved hvornår det gælder. Brøndby var et næsehår fra at gå på juleferie med en 3-1 sejr over Holte, der i stedet blev til et nederlag i fem sæt, og det er et tegn på, at man ikke skal afskrive Brøndby.

Brøndby har gennem de seneste mange sæsoner stået i finalerne – de er vant til at være der, og vant til vejen dertil. Den erfaring kan meget vel gå hen og blive udslagsgivende for Brøndby, og jeg tror heller ikke selv de har en lavere målsætning end at kæmpe om guldet. Men grundspillet skal først overstås, og du kan se min vurdering af placering i opsummeringen herunder.

Tredje opsummering:
Fordeling af 2., 3. og 4. plads i grundspillet bliver vanvittigt spændende! Slaget kommer i min optik til at stå mellem Gentofte Volley, Team Køge og Brøndby VK. Alle tre hold skal møde hinanden internt, og ingen af holdene skal møde nummer 1 fra Holte. Hvis de lavere rangerede hold besejres af alle, så bliver de interne opgør definerende for, hvordan slutspillet ender.

Kvalificerer man sig til semifinalen, mødes det højest rangerede hold det lavest rangerede hold, set i forhold til grundspillet. Jeg er overbevist om, at Holte klarer sin kvartfinaleserie, og derved betyder en 2. eller 3. plads i grundspillet, at man ikke skal op mod Holte i semifinalen. Det tror jeg helst man vil undgå, da Holte umiddelbart er det sværeste hold at slå. Derfor bliver der kamp om 2. og 3. pladsen, mens en 4. plads vil give en sværere vej til finalen – både ved en sværere kvartfinale og en sværere semifinale.

Gentofte har slået Brøndby 3-0 i Brøndby, Team Køge har besejret Gentofte i fem sæt, mens Brøndby er det hold, der har været tættest på at slå Holte. Så alle kan altså vinde over alle. Der er rigtig mange mulige udfald, der alle er afhængige af de forskellige omstændigheder. Køge og Brøndby kan selv afgøre deres skæbne, ved at vinde begge interne kampe, mens Gentofte er afhængige af resultater i kampe, der ikke er deres.

Der er rigtig mange hvis’er, men det bliver uden tvivl spændende! For alle tre hold er det afgørende at vinde kampene mod lavere rangerede hold end top 4 uden at afgive point. Der er stor sandsynlighed for lighed i vundne kampe, og herefter bliver point aktuelt. Og for at gentage mig selv, så ser finaledrømmene bare bedre ud, hvis man ender på en 2. eller 3. plads.

Personligt tror jeg på at Brøndby holder 2. pladsen. Nederlaget til Gentofte skal viskes ud, mens Brøndby generelt har taget på Køge. Desuden har Brøndby et pointforspring på 3 point i skrivende stund, og ved udmærket godt, at det er foråret her, der bliver det afgørende – og de står på lur.
Det interne opgør mellem Gentofte og Køge kommer til at afgøre 3. pladsen, og det bliver formentlig forårets mest spændende kamp (hvis alle resultater går som jeg vurderer). I efteråret vandt Køge i 5 sæt, men jeg har en lille fidus til Gentofte, da deres angrebseffektivitet er 21 % mod Team Køges 15 %. Og jeg tror på, at holdet med den højeste angrebseffektivitet på dagen trækker sig sejrrigt ud af kampen – i mange sportsgrene siger man at ”defense wins championships”, men i volleyball er det angrebet.

Holte – Lang forberedelse til slutspillet
Jeg tror at Holte vinder grundspillet allerede inden det er færdigspillet. Med fem kampe tilbage mod 5.-8. pladsen, er vejen i hvert fald banet til, at Holte kan sikre sig 1. pladsen tidligt, og få forberedt sig godt til slutspillet – både i form af mandskabspleje, hvis spillerne døjer med små skavanker, eller ved at arbejde på tekniske og taktiske aspekter, uden at der er pres på kalenderen. Det er en drømmesituation Holte står i, og det kan godt få betydning for udfaldet af slutspillet.

Endelig opsummering:
Jeg tror på at Holte vinder grundspillet, ASV bliver nummer 5, og Frederiksberg bliver nummer 8. Placeringerne her i mellem, er i mine øjne stadig åbne, og jeg ser især frem til at følge med i kampen om 2.-4. pladsen, hvor de klart mest åbne spørgsmål findes. På 6.-7. pladsen tror jeg, at VK Vestsjælland overhaler Fortuna i den sidste kamp mod Frederiksberg, da Fortuna har et svært forårsprogram. Det, der kunne tale imod her var en sejr mod et af topholdene.

Uanset hvad bliver det et spændende forår, med både pokalturnering og slutspil. Jeg tror på, at Holte bliver danske mestre, fordi deres forberedelse formentlig bliver den smule længere – det er i de små detaljer, de store resultater skabes. Jeg vil umiddelbart vurdere, at de resterende hold, der går i semifinalen bliver Brøndby VK, Team Køge og Gentofte, med ASV som en mulig overraskelse.

Kan man ikke få nok af spændende volleyball, er der også den europæiske olympiske kvalifikation fra den 5. til 10. januar, hvor herrernes kvalifikation bliver vanvittig spændende.

Jim

* Denne artikel er baseret på indhold fra et medlem af Volleyliga-panelet. Indholdet afspejler udelukkende det enkelte medlems synspunkter og tanker, og reflekterer derfor ikke Volleyball Danmarks generelle standpunkter. Volleyliga-panelet er en dynamisk gruppe af entusiastiske Volleyliga-eksperter, der bidrager med forskellige synspunkter og vinkler til Volleyligaen. Har du lyst til at være en del af Volleyliga-panelet, er du velkommen til at kontakte ces@volleyball.dk for at høre mere.